Wat is huwelijk onder wettelijk stelsel?

Wat is huwelijk onder wettelijk stelsel?

Elk huwelijk is onderworpen aan een huwelijksvermogensstelsel, ook indien er geen huwelijkscontract werd afgesloten. Als koppels géén huwelijkscontract hebben afgesloten, vallen ze onder het wettelijk stelsel en dat vanaf de dag van hun burgerlijk huwelijk.

Kan een huwelijkscontract na het huwelijk?

Om een huwelijkscontract af te sluiten moet je naar de notaris stappen. Dat doet u best een paar weken voor het huwelijk, maar het kan ook na het huwelijk. U kan samen steeds wijzigingen aanbrengen aan het huwelijkscontract. De notaris zorgt voor een contract dat best past bij uw specifieke situatie.

Wat regelt een huwelijksvermogensstelsel?

Het huwelijk heeft gevolgen voor het vermogen van de gehuwden. Over alle inkomsten en eigendommen kunnen echtgenoten verschillende afspraken maken. De echtgenoten hebben de keuze of ze zelf een stelsel voor hun vermogen uitwerken of niet.

Wat is trouwen met contract?

Het huwelijkscontract is een akte waarin toekomstige echtgenoten hun huwelijksvermogensstelsel kunnen regelen. Deze akte moet opgemaakt worden door een notaris. In het contract kunnen zij: de economische en financiële betrekkingen tussen elkaar vastleggen.

Wat is een huwelijkscontract met Keuzebeding?

Een keuzebeding is een beding dat de langstlevende meer vrijheid biedt bij het erven van goederen uit het gemeenschappelijk vermogen. De langstlevende kan via een keuzebeding kiezen welke goederen hij of zij wil erven uit de gemeenschap en welke goederen gewoon verdeeld worden volgens het wettelijk erfrecht.

Wat is het stelsel van scheiding van goederen?

In een stelsel van scheiding van goederen blijven de huwelijkspartners financieel volledig onafhankelijk van elkaar. Jouw inkomsten en die van je partner blijven van elkaar gescheiden. In dat stelsel bestaan er slechts twee vermogens: de eigen vermogens van de partners. Er bestaat géén gemeenschappelijk vermogen.

Welk Huwelijksstelsel is automatisch van toepassing als je trouwt?

Het wettelijke huwelijksvermogensstelsel, of ook het stelsel van gemeenschap van goederen genoemd, is van toepassing is voor alle getrouwde koppels zonder huwelijkscontract. Wanneer dat wettelijke stelsel je niet zint, moet je een andere regeling in een huwelijkscontract laten vastleggen.

Wat is het verschil tussen een huwelijkscontract en een huwelijk?

Het belangrijke – en het confronterende – is dat je huwelijkscontract niet alleen de spelregels vastlegt tijdens je huwelijk maar ook hoe je gaat verdelen bij scheiding of wie wat krijgt bij overlijden van een van de partners. Uiteindelijk is het dus een contract voor de belangrijkste gebeurtenissen uit je leven.

Wie erft wat bij wettelijk stelsel?

In het wettelijk erfrecht zal de volledige nalatenschap toekomen aan de langstlevende echtgenoot in vruchtgebruik en aan de kinderen in blote eigendom. Het recht van vruchtgebruik houdt in dat de langstlevende echtgenoot gerechtigd is op de inkomsten van het vermogen, m.n. de interesten, dividenden, huurgelden…

Wat is bedongen gemeenschap?

Dit is een gemeenschapsstelsel waarbij alle goederen van de echtgenoten zowel deze die ze vóór het huwelijk bezitten als deze die ze tijdens het huwelijk verwerven, waaronder ook de geërfde of geschonken goederen, in het gemeenschappelijk vermogen vallen.

Wat houdt het wettelijk stelsel in?

Onder het wettelijk stelsel geldt een scheiding van goederen met gemeenschap van aanwinsten. Dat betekent dat de partners zelf hun eigen vermogen beheren, terwijl zij samen het gemeenschappelijke vermogen beheren. Het wettelijk stelsel is automatisch van kracht, tenzij de echtgenoten hun vermogen anders verdelen.

Wat is trouwen met scheiding van goederen?

Echtgenoten die trouwen met “scheiding van goederen” hebben dus meer financiële autonomie. De ene partner heeft geen zeggenschap over de goederen en schulden van de andere. Na een scheiding valt een “scheiding van goederen” voordeliger uit voor de echtgenoot met het hoogste inkomen en de meeste bezittingen.

Back To Top